Bakkum in degradatienood na nederlaag tegen Krommenie (28 januari 2019)

Het zit Bakkum dit seizoen niet mee. Na een lange strijd ging ook de belangrijke wedstrijd tegen mede degaradatie kandidaat Krommenie 2 met 3-5 onnodig verloren. Alweer de 5e nederlaag voor het team van coach Henk vd Eng. Voor Han Kemperink aan bord 5 was de partij al na luttele zetten voorbij. Na een mescherpe Spaanse openingsvariant ging pardoes een stuk verloren. Aan bord 3 nam Pim Hoff het vroege remise aanbod gretig aan in een optisch iets mindere stelling. Misschien speelde zijn ongelukkige resultaten in het verleden mee. Aan bord 8 leek het eindspel voor Jacob Bleijendaal houdbaar. Schijn bedriegt. Zijn stukken konden alleen maar verdedigen, terwijl zijn tegenstander rustig pionnen kon opeten. Aan bord 6 speelde Gren Noteboom een degelijke partij. Geduldig werden de stukken naar de goed velden gemarcheerd en daarmee de druk opvoerend. Goed voor een mooie winst. Aan bord 7 speelde invaller Bob Bakker, die dit seizoen goed op dreef is, een verdienstelijke remise. Aan  bord 4 speelde Peter Siekerman een mooie klassieke Siciliaanse aanvalspartij, die uiteindelijk een prachtige overwinning opleverde. Aan bord 2 kwam Arno Schlosser goed uit de opening. Het aanvalsspel leverde een voorsprong van twee pionnen op versus een ingesloten loper. Arno ging voor de winst, al was die toch niet zo eenvoudig als het leek. Na pionverlies zat er al niet meer in dan remise. In tijdnood werd een belangrijk veld niet gedekt en ging Arno zelfs ongelukkig mat. Aan bord 1 moest Henk van der Eng dus winnen om er nog een puntje uit te slepen. Het was teveel gevraagd en in tijdnood bezweek ook Henk. Krommenie pakte twee belangrijke punten. Bakkum blijft stijf onderaan staan en moet twee keer winnen, tegen het sterke Excelsior en Bergen om degradatie te ontlopen. Een schier onmogelijke opdracht, hoewel Bakkum tegen sterke tegenstanders boven zichzelf uit kan stijgen.

 

Bakkum na 1 ronde al uit de NHSB Beker (7 januari 2019)

In de 1e ronde van de NHSB beker moest Bakkum het thuis opnemen tegen het op papier sterkere M.S.C. uit Den Helder. Aan bord 2 begon Arno Schlosser aanvallend op de koningsvleugel, maar kwam redelijk vlot remise overeen, nadat door diverse afruilen de angel uit de partij was gehaald. Aan bord 3 wist Pim Hoff de sterke aanval op zijn koningsvleugel niet af te slaan, verloor een pion en kwaliteit en spoedig daarna de partij. Aan bord 1 speelde Henk een solide remise tegen een sterke opponent. Hierdoor was het pleit al beslecht voor Bakkum. Aan bord 4 speelde Peter Siekerman zuchtend en zwoegend zijn partij, nadat enkele pionnen verloren gingen. Na te aanvallend spel moest zijn tegenstander echter pardoes een stuk inleveren en kwam Peter toch nog tot winst. Een 2-2- gelijkspel dus, maar dan beslist de winst aan het hoogste bord en dus bekert Morphy Schaakmat Combinatie verder.

 

 

Vredeburg verpulvert Bakkum (bron: Vredeburg, 7 december 2018)
Op vrijdag 7 december speelde het eerste team van SV Vredeburg het beladen bondsduel tegen de buren van SV Bakkum. 

Vredeburg heeft een goede start gemaakt in de tweede klasse C en kon bij winst de kop van ranglijst grijpen. Bakkum daarentegen wachtte nog op de eerste matchpunten en strijdt reeds tegen degradatie. Sandra Hollander gaf voor Vredeburg het goede voorbeeld door haar tegenstander Peter Siekerman – die nota bene over honderd ratingpunten meer beschikt – gedecideerd te verslaan. Jos Admiraal kon al vroeg in zijn partij tegen Gren Noteboom met de dame inslaan op b2 en aldus een winnende voortzetting creëren. Ed Stolp tekende voor de 3-0. Hij versloeg Jacob Bleijendaal. Pionwinst in het middenspel was daarbij cruciaal. Harold Ebels kreeg in het remise-achtige eindspel zomaar een paard cadeau van Rob Gallenkamp en had geen moeite het verkregen voordeel uit te schuiven. Ook Bert Hollander profiteerde van een misrekening van zijn tegenstander. Pim Hoff speelde een verkeerde pion op, waarna Hollander de ontdane Bakkummer trakteerde op een toren-winnend familieschaakje. Niels Hageman stelde zich tevreden met een half puntje tegen de sterke Han Kemperink. Bob Stolp boekte een indrukwekkende zege tegen Arno Schlosser. De wijze waarop Stolp de wanhoopsaanval van zijn tegenstander onschadelijk maakte, was van grote klasse. Tenslotte wist kopman Luc Janssen met knap spel zijn b-pion naar de overzijde te loodsen en zodoende het punt te veroveren van Henk van der Eng: 7,5-0,5! Een kniesoor zal stellen dat de uitslag enigszins geflatteerd was, maar niettemin was sprake van een historische avond.

 

 

Schaakclub Bakkum in zwaar weer (12 november 2018)

Bakkum 1 heeft het zwaar dit seizoen in deze opvallend sterke 2e klasse. Ook de derde wedstrijd tegen het op papier sterke Wijkertoren uit Beverwijk ging verloren (2.5-5.5). De nederlaag was niet onverwacht, want op papier was het verschil in rating wel erg groot: gemiddeld 170 punten! Aan bord 5 verkeek Han Kemperink zich in een combinatie of misschien wel de hele opening, verloor een pion en spoedig de partij. Aan bord 2 speelde Arno Schlosser een stevige opening en kwam in een gelijkstaand middenspel snel remise overeen. Aan bord 8 wist Jacob Bleijendaal wederom te winnen, nadat zijn tegenstander zijn stukken niet meer kon dekken. Aan bord 3 wist invaller Bob Bakker met een fraaie aanvalspartij zijn tegenstander mat te zetten. Daarmee was gelijk het laatste punt gescoord, want de overige 5 borden gingen later op de avond stuk voor stuk verloren. Rob Gallenkamp aan bord 6 speelde een verdienstelijke partij, maar een fout in het eindspel werd hard afgestraft. Gren Noteboom aan bord 7 kwam gedrukt te staan. In een open stelling was het alles of niets. Het werd niets. Aan bord 4 wist Peter Siekerman na kwaliteitsverlies een stuk terug te winnen. De stelling was bijzonder lastig en onder tijdsdruk was de zwarte toren heer en meester van de twee lichtere witte stukken. Aan bord 1 speelde Henk van der Eng een spannende partij, waarin het initiatief bij zijn tegenstander lag. In de tijdnoodfase kwamen er gaatjes in zijn verdediging en was de stelling niet meer te houden. Bakkum zal binnenkort van Vredeburg moeten winnen om degradatie te ontlopen.

 

 

Enerverend bekerschaak Schaakclub Bakkum (5 november 2018)

De eerste ronde van het bekerschaak bevatte alle ingrediënten die een bekerschaakavond zo spectaculair kan maken:  enerverende partijen, snelschaakbarrages en sudden death. De strijd tussen Dirk Schut en Gren Noteboom werd beslist in een snelschaakbarrage, nadat beide spelers elk een reguliere partij met fraai aanvalsspel hadden gewonnen. In de barrage was Gren net iets koelbloediger. Dat gold ook voor Jacob Bleijendaal, die zich ook middels een barrage tegen Frank Romeijn wist te plaatsen voor de kwartfinales. Hier moest zelfs een “sudden death” aan te pas komen, een extra snelschaakpartij, nadat na vier partijen de stand nog steeds in evenwicht was. Henk van der Eng wist zich te plaatsen na een lange strijd tegen Bob Bakker. Vooral aan de eerste partij zal Bob met gemengde gevoelens terugdenken, toen hij in een glad gewonnen stelling zich de kaas van het brood liet eten. Arno Schlosser wist zich met enig geluk te ontdoen van de taaie Lau Zonneveld. Met enige koelbloedigheid had Lau in de eerste partij een verkeerde combinatie Van Arno kunnen afstraffen. Peter Siekerman plaatste zich door twee overwinningen op Mark Graftdijk. Hans Mantjes wist twee keer fraai te winnen van Jos Zonneveld. Binnenkort gaan Pim Hoff versus Greg Wilson en Han Kemperrink versus Rob Gallenkamp nog strijden wie zich zal scharen bij de kwartfinalisten.

Geplaatst voor de kwartfinale: Gren, Jacob, Henk, Arno, Peter, Hans, Pim/Greg, Han/Rob.

 

 

Bakkum 1 opnieuw kansloos (15 oktober 2018)

Opnieuw een stevige nederlaag voor Bakkum 1. Ook ditmaal kwam Bakkum er niet aan de pas tegen het sterke Waagtoren. Aan de topborden wisten Henk van der Eng en Arno Schlosser nog naar remise te schuiven en aan bord 8 wist Jacob Bleijendaal opnieuw te winnen. Jacob bewaard kennelijk het beste voor de bondswedstrijden! De rest stelde echter teleur en met wat meer koelbloedigheid had er meer in gezeten.  Pim Hoff werd klemgeschaakt op de koningsvleugel. Peter Siekerman stond best aardig, kwam echter mede door de klok  in zwaar weer en verloor. Han Kemperink verkeek zich op een aanval en moest kansloos vechten in een eindspel met twee pionnen minder. Hans Mantjes stond prima, maar werd door blufschaak overvallen. Gren Noteboom moest ook al lijdzaam toezien hoe zijn stelling afbrokkelde. Kortom: 2-6. Bakkum likt zijn wonden, heeft de koplopers nu wel gehad. Datwel. Wijkertoren, onze volgende opponent, is echter met een gemiddelde rating van 1820 op papier de sterkste tegenstander in deze pittige 2e klasse. Eens kijken wat voor taktische opstelling Henk gaat bedenken....

 

Schaken op een rond schaakbord

Zag ik het nou echt goed? Een rond schaakbord? Echt waar? Jazeker! Eerst moest ik nog denken aan een dartbord. Een schaakbord dus. Met gewone stukken. Geen pijltjes te bekennen. Gren had dit bord ergens op de kop getikt. Onze voorzitter werd uitgedaagd voor een potje rondschaak. Als je goed kijkt en telt zijn het gewoon 64 velden. Je kan dus "gewoon" schaken. Tja, de lijnen lopen wat kronkelig en je moet heel goed kijken waar die lopers, torens en dame allemaal heen kunnen gaan. Rocheren is nog tot daar aan toe. Een paardzet is bijna niet te doen. Ik ben benieuwd of in het NHSB reglement staat dat een schaabord vierkant moet zijn. Zo niet, Gren, regel dan nog zeven borden voor onze bondswedstrijden en we staan al 1-0 voor, voordat de strijd begint! Nog een voordeel, je kunt je drankjes gemakkelijker kwijt. Vooral handig voor onze voorzitter, waar wel eens een glas niet opgaat maar omgaat. Ook handig voor je Ipad, schaaknotatieboekje of wat dan ook waar je je partij in wilt vastleggen. Wat zijn die tafels opeens groot! En mocht je ooit last krijgen van macula-degeneratie en zie je geen rechte lijnen meer, dan is een rond schaakbord de uitkomst! Kortom, op al die vergrijsde schaakclubs zie je straks alleen nog maar ronde schaakborden!

Kampioenen seizoen 2017-2018

Op 3 september werden tijdens de ledenvergadering de prijzen uitgedeeld aan de nieuwe kampioenen. Han clubkampioen en zomerkampioen, Peter Siekerman dubbelschaak kampioen, Pim Hoff bekerkampioen. Het snelschaak was gewonnen door Arno.

 

Peter Siekerman kampioen dubbelschaak!

Na veel zuchten en steunen is het Peter gelukt om de laatste hoofdprijs van het seizoen binnen te slepen: kampioen dubbelschaak. Proficiat Peter! Op de laatste avond werd het in de 1e partij inderdaad zwoegen tegen Fons, die handig gebruik maakte van de open koningsstelling van Peter. Toen er  pardoes ook nog een gemene penning in de stelling kwam en er een stuk verloren ging, gooide Peter de handdoek in de ring. Ondertussen was outisder Bob goed op dreef en won van de sterke Pim Hoff. In de 2e partij moest Peter het opnemen tegen Jacob en Bob tegen Fons. Een mooi slotakkoord! Jacob kwam uitstekend te staan met sterke voorwaartse centrumpionnen. Bob benadrukte zijn goed vorm en won nu ook van Fons en was daarmee tijdelijk virtueel kampioen (althans, dat werd gedacht, want afwezige Henk bleef hem uiteindelijk 0.2 punt voor!). Ergens moet het gruwelijk mis zijn gegaan voor Jacob, want zijn mooie stelling bracht geen winst, erger nog, Peter kon een mooi matnet in de stelling vlechten en won en daarmee was het kampioenschap veilig gesteld!

 

Peter in aktie tegen Sjoerd op een eerdere dubbelschaakavond.

 

Han Kemperink clubkampioen Schaakclub Bakkum!

In de laatste interne competitie ronde stelde Han Kemperink zijn minimale voorsprong veilig door in een directe confrontatie Arno Schlosser van zich af te slaan. Han, spelend met zwart, koos voor de stevige Slavische verdediging, waarin de dames al spoedig werden afgeruild. Echter ten koste van een geisoleerde dubbelpion op de damevleugel. Weliswaar een positioneel nadeel, maar Arno kon hier geen gebruik van maken. De stelling werd verder dichtgemetseld op de koningsvleugel. In het centrum hield het sterke zwarte paard het witte loperpaar in bedwang. De enorme verdedigingswal was mischien nog te slechten met pionoffers, maar dat zou Han echter de betere kansen geven. Arno moest dus lijdzaam toezien hoe de stelling totaal in remisestand verzandde en zo werd Han na 15 jaar weer clubkampioen! Dat maakt het extra bijzonder! Han werd kampioen in 1988, na 15 jaar in 2003 en nu dus na opnieuw 15 jaar in 2018! Over het gehele seizoen speelde Han een solide seizoen, bijna onoverwinnelijk in de interne en externe competitie. Gefeliciteerd Han!

De finale partij tussen Han en Arno.

 

Pim Hoff bekerkampioen Schaakclub Bakkum!

Na een bloedstollende bekerfinale wist Pim Hoff tegen Rob Gallenkamp de beker te veroveren van Schaakclub Bakkum. De eerste finale wedstrijd werd door Hoff vakkundig gewonnen en dus moest Gallenkamp in de tweede finale partij aanvallend spelen om er een snelschaakbarrrage uit te slepen. Dat lukte en dus moest de beslissing vallen in een barrage van twee 5 minuten partijen. Ook hier wisten beiden spelers te winnen en dus moest een "suddendeath" snelschaakpartij de winnaar bepalen. Pim Hoff won deze partij en daarmee de beker. In de dubbelschaakcompetitie hebben Peter Siekerman en Henk van der Eng de beste papieren op de eindoverwinning. In de reguliere competitie maken Han Kemperink en Arno Schlosser de dienst uit en zal waarschijnlijk in de laatste ronde op 29 mei de beslissing vallen wie zich de nieuwe clubkampioen van Bakkum mag noemen.

 

Pim Hoff na sudden death kampioen!

 

Bakkum sluit seizoen af met klinkende overwinning op kampioen!

Na het echec tegen Excelsior was Bakkum gebrand op een mooi resultaat tegen kampioen WSC De Pion. De avond begon voortvarend. Aan bord 8 speelde invaller Jos Zonneveld tegen een andere invaller en won met een fraaie combinatie een stuk en de partij. Jacob Bleijendaal aan bord 7 volgende spoedig. Het Morra gambiet werd aangenomen en Jacob behield met goed spel een extra pion die uiteindelijk voldoende was voor de winst : 2-0. Ondertussen bereikte Fons Vermeulen aan bord 4 een remise, ivm eeuwig schaak in een scherpe stelling. Pim Hoff, Henk van der Eng en Han Kemperink consolideerde de Bakkumse voorsprong met allen remise. Aan bord 1 kwam Arno Schlosser door zetverwisseling in een gedwongen stelling en moest lijdzaam toezien hoe wit het keurig kon afmaken: 4-3. De beslissing viel op bord 5. Peter Siekerman, die ook het Morra gambiet had aangenomen kreeg het initiatief en wist met slinkse zetten een stuk te winnen: 5-3! Een mooie overwinning, waardoor Bakkum uiteindelijk 4e is geworden in deze sterke 2e klasse.

 

Ondanks zware nederlaag tegen Excelsior team veilig in 2e klasse (5 maart 2018)

Na het dramatische en onnodige verlies tegen Castricum een lastige uitwedstrijd tegen Excelsior, dat in de sterkste opstelling aantrad. Coach Henk vd Eng moest het dit keer doen zonder topscorer Jacob Bleijendaal. De gemiddelde rating van Excelsior lag maar liefst 150 punten hoger dan de Bakkummers, die dus zoals verwacht een zware avond zouden beleven. Zwaar werd het. Op de meeste borden was het eerste uur nog niet veel aan de hand, maar daarna kwam het verval. Pim Hoff aan bord 2 moest tegen de sterkste opponent aantreden (rating +2000) en kwam er totaal niet aan te pas en werd geruisloos opgerold. Hans Mantjes moest ook spoedig de handdoek in de ring gooien, net als even later Gren Noteboom, Peter Siekerman en Fons Vermeulen. En zo stond Bakkum al met 0-5 achter! Het enige pluspunt kwam van Arno Schlosser die zijn tegenstander geduldig van het bord speelde. Aan bord 1 moest Henk ook leidzaam toekijken hoe zijn stelling onder vuur kwam te liggen en moest ook capituleren. Han Kemperink hield stand in tijdnoodfase en zou droop Bakkum af met een 6.5 - 1.5 nederlaag tegen misschien wel het sterkste team van deze competitie dat echter veel punten had gemorst. Aangezien Waagtoren en Vredeburg ook verloren kan Bakkum zich verheugen op een nieuw seizoen in de 2e klasse, waar het eigenlijk gewoon thuis hoort als goede middenmoter. Rest ons de thuiswedstrijd tegen kampioen De Pion.Bakkum zal het seizoen waardig willen afsluiten.

Dramatisch verlies Bakkum 1 tegen Castricum 2 (6 februari 2018)

Opnieuw liep Bakkum 1 tegen een onnodige nederlaag aan, ditmaal tegen Castricum 2. De avond begon direct dramatisch. Aan bord 3 gaf Arno Schlosser al in de opening een stuk weg en moest vervolgens meer tegen zichzelf schaken dan Gerard Kuijs. Arno kon de partij nog lang oprekken, maar meer dan dat zat er niet in. Topsscorer Jacob Bleijendaal was ook snel het spoor bijster na stukverlies tegen Wim Pool. Invaller Bob Bakker speelde zijn geliefde aanvalsspel tegen Ab Hoolhorst, maar moest dat ook spoedig met stukverlies bekopen en de partij. En zo stond Bakkum al heel snel tegen een 0-3 acherstand aan te kijken. Aan bord 4 schoven Pim Hoff en Piet Kuijs ogenschijnlijk rustig naar remise (0.5-3.5). Inmiddels wist Gren Noteboom een prima pot tegen Hidde Brugman tot winst om te zetten (1.5-3.5). Een blik op de overige borden bood niet veel soeps. Peter Siekerman moest vechten voor remise tegen Egbert Kooiman, terwijl Henk vd Eng en Fons Vermeulen tegen Hans Leeuwerik en Gerard van Pinxsteren minder stonden. De spannende tijdnoodfase besliste uiteindelijk de wedstrijd. Henk won na incorrect stukoffer van Hans. Fons won door net iets koelbloediger te zijn in de uitvluggerfase (3.5-3.5). De ontknoping moets dus aan bord 5 vallen bij Peter. Egbert blunderde de partij weg door incorrect torenoffer. Peter zag spoken en pakte de toren niet. Vervolgens was het pot remise, maar door black-out gaf Peter pardoes op in remise stelling! Een dramatisch einde van een avond die al dramatisch begon. Door de verrassende gelijke spelen van Vredeburg en Excelsior is Bakkum nog niet in veilige haven en zal het tenminste nog een punt moeten halen in de  twee resterende partijen tegen Excelsior en De Pion.

  

 

Schaakclub Bakkum uit bekertoernooi NHSB (30 januari 2018)

Na de bekerwinst in de voorronde tegen Aris de Heer moest Bakkum het opnemen tegen de halve finalist van vorig seizoen: Krommenie, uitkomend in de promotieklasse. Bij voorbaat op papier een kansloze missie, met gemiddeld bijna 200 rating punten verschil. De praktijk was weerbarstiger. Bakkum met Henk vd Eng, Arno Schlosser, Fons Vermeulen en Han Kemperink speelden uiterst geconcentreerd om de huid zo duur mogelijk te verkopen. Vermeulen kwam in een optisch betere stelling remise overeen. Achteraf bleek dat een terecht besluit. Henk van der Eng kwam zonder kleerscheuren uitstekend uit de opening en had kennelijk te veel ontzag voor zijn sterkere tegenstander door het remise aanbod aan te nemen. Han Kemperink kwam onder grote druk te staan en wist zijn stukken niet meer op goede velden te manouvreren en verloor. Arno Schlosser moest dus winnen, maar dat zat er niet in. Na een Engelse opening volgens het boekje kwam er uiteindelijk een theoretisch remise toreneindspel. Echter onder enorme tijdsdruk werd de simpele remisezet over het hoofd gezien, en ging het eindspel alsnog verloren. Eindstand: 3-1 voor Krommenie. Toch kan Bakkum terugkijken op een goed bekertoernooi, al eindigt het opnieuw na de eerste ronde.

  

 

 

Tatasteelchess (januari 2018):

Bij het Tatasteelchess hebben vele clubschakers meegedaan.

Hierbij de resultaten:

Vierkampen:

Henk van der Eng: 3e en 4e (4e klasse)

Arno Schlosser: 1e (5e klasse)

Peter Siekerman: 4e (5e klasse)

Pim Hoff: 1e (5e klasse)

Han Kemperink: 1e  (6e klasse)

Dirk Schut: 4e (6e klasse)

Jos Zonneveld: (2e (7e klasse)

 

Tienkampen:

Fons Vermeulen: 4e (5e klasse)

Gren Noteboom: 2e (7e klasse)

 

 

 

Snelschaakkampioenschap (23 januari 2018)

Het jaarlijkse snelschaakkampioenschap werd weer een traditioneel gooi -en smijtwerk. Ditmaal werd weer teruggevallen op het ouderwetse meedogenloze tempo van slechts 5 minuten p.p.p.p. Dat leidde weer tot bizarre taferelen.  Gewonnen stellingen gingen verloren. Verloren stellingen werden soms toch op tijd gewonnen. De koplopers deden geen centimeter voor elkaar onder. Arno, Henk en Lau scoorden er vooral lustig op los. Uiteindelijk won Arno met minimale voorsprong, doordat Lau in de laatste ronde won van Henk. Een enkele schaker hield het moordende tempo niet vol en moest voortijdig afhaken, ook om bij het Tatasteelchess toernooi de volgende dag weer fris aan de start te kunnen verschijnen, of om zijn hond op tijd uit de laten, of om zijn vrouw ontbijt op bed te brengen. Dank aan Jos Zonneveld voor de technische ondersteuning!

Na het officiele eerste gedeelte van 9 bloedige ronden was de eindstand:

Pos Naam                     Prt   W   R   V  Score   
  1 Arno Schlosser          9   7   1   1    7,5  
  2 Henk van der Eng      9   7   0   2    7,0
  3 Lau Zonneveld           9   7   0   2    7,0 
  4 Han Kemperink          9   5   1   3    5,5 
  5 Peter Siekerman        9   5   1   3    5,5
  6 Bob Bakker                9   5   0   4    5,0 
  7 Jos Zonneveld           9   5   0   4    5,0
  8 Hans Mantjes            8   3   1   4    4,5
  9 Dirk Schut                  8   3   1   4    4,5
 10 Sjoerd de Boer         8   3   0   5    4.0
 11 Greg Wilson             8   2   0   6    3,0
 12 Gijs Nooitgedacht    7   2   0   5    3,0
 13 Marc Graftdijk          8   0   0   8    1,0

 

 

Gevoelige nederlaag Schaakclub Bakkum (12 december 2017)

Onnodig liep Schaakclub Bakkum na drie overwinningen tegen een gevoelige nederlaag aan tegen Koedijk. In een sfeervolle kerstambiance begon de avond slecht na twee snelle nederlagen van Pim Hoff (bord 2) en Peter Siekerman (bord 5). Beide spelers waren in kerstsfeer en gaven schaakcadeautjes weg (0-2). Invaller Rob Gallenkamp (bord 8) verspeelde zijn hand en moest ok het punt aan zijn tegenstander laten (0-3). Henk van der Eng (bord 1) speelde een verdienstelijke remise partij tegen een sterke tegenstander (0.5-3.5). Gren Noteboom (bord 7) kreeg mooi aanvalsspel en haalde het eerste punt voor Bakkum binnen (1.5-3.5). Arno Schlosser (bord 3) moest zich erg verdedigen tegen de witte aanval. In de wat open stelling konden beide spelers op eeuwig schaak spelen, zodat tot remise werd besloten (2-4). Fons Vermeulen (bord 4) wist met een kwaliteit achter strijdend tot remise te komen (2.5-4.5). Han kemperink (bord 6) behaalde met sterk spel zijn 3e overwinning binnen voor Bakkum en is topscorer van het team. Het was te weinig om de kleine nederlaag te voorkomen. Bakkum staat nu op twee punten achter koploper De Pion. Beide teams spelen nog in de laatste ronde tegen elkaar. In januari volgt eerst nog de pittige wedstrijd tegen Castricum.

Opnieuw winst voor Schaakclub Bakkum (1 december 2017)

Uit drie wedstrijden heeft schaakclub Bakkum nu de volle winst weten te behalen. Ook tegen De Waagtoren,  een team met nogal wat sterke jeugdspelers, werd gewonnen.

Aan de borden 1 en 2 bereikten Henk van der Eng en Pim Hoff pas na ca. 40 zetten de winst. Op bord 3 speelde Peter Siekerman, omdat Arno Schlosser ontbrak, een enerverende partij, waarin hij in een gecompliceerde stelling een voor hem fatale wending overzag en verloor. Bord 4, Fons Vermeulen oefende heel goed de gehele partij zware druk uit op zijn tegenstander die zich uiteindelijk gewonnen moest geven. Gren Noteboom aan bord 5 werd in het late middenspel verrast en kon meteen opgeven. Nestor Han Kemperink op bord 6 speelde een foutloze partij en liet tegenstandster volledig kansloos. Invaller Rob Gallenkamp op bord 7 speelde een zo’n chaotische partij dat zijn tegenstander ook door ‘de bomen het bos’  niet meer zag en volkomen vertwijfeld remise aanbod.  Jacob Bleijendaal de topscorer van het team ,met 3 uit 3 wedstrijden, speelde zijn tegenstander weer eens heel mooi volledig zoek. Eindstand 5,5, - 2,5 winst.

Bekerwinst voor Schaakclub Bakkum (14 november)

Schaakclub Bakkum maakt een uitstekende start in de externe competities. Na twee overwinningen in de reguliere competitie werd ook in de voorronde van het NHSB bekertoernooi gewonnen van Aris de Heer uit Midden-Beemster. De wedstrijd begon met een wel zeer snelle uitslag. Na luttele minuten en slechts 5 zetten had Arno Schlosser aan bord 3 reeds gewonnen, nadat zijn tegenstander direct in de opening een stuk cadeau gaf. Dat was een mooie opsteker voor het team van coach Henk van de Eng, want de druk lag nu direct bij de tegenstander. Aan bord 4 wist Fons Vermeulen in een gelijkwaardige stelling met ongelijke lopers toch een gaatje te vinden in de zwarte verdediging en de volle buit binnen te halen (2-0). Hierdoor moest Aris de Heer de twee andere partijen winnen. Pim Hoff aan bord 2 stond echter overwegend, maar wist geen doorbraak te forceren. Ook de partij van Henk van der Eng aan bord 1 was in evenwicht, zodat de remise aanbiedingen werden aangenomen om de teamwinst veilig te stellen. Bakkum kan nu zijn borst natmaken voor het volgende duel tegen het sterke Krommenie begin volgend jaar, dat uitkomt in de promotieklasse.

Zie ook Aris de Heer website voor een verslag: http://www.sc-arisdeheer.nl/?p=5351 

 

Opnieuw winst voor Schaakclub Bakkum (31 oktober 2017)

Schaakclub Bakkum is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen door ook zijn tweede wedstrijd tegen promovendus Vredeburg te winnen. Bakkum, opnieuw in zijn sterkste opstelling, was op papier de sterkste, maar achter de borden moet je dat dan maar bewijzen. Aan bord 7 wist Gren Noteboom met zwart in een sterke aanval een kwaliteit te winnen, waarna de witte stelling spoedig  instortte (1-0). Aan diverse borden kwam Bakkum beter te staan, zodat de remise aanboden aan bord 3 (Arno Schlosser), aan bord 4 (Fons Vermeulen) en aan bord 5 (Peter Siekerman) werden aangenomen. Aan bord 6 zag Han Kemperink zijn Siciliaanse aanval smoren en moest ook genoegen nemen met remise. Aan bord 8 wist Jacob Bleijendaal dan toch eindelijk het lichte voordeel in het eindspel uit te buiten (4-2). Aan bord 2 ging Pim Hoff voor de winst, maar wist de weg er naar toe niet te vinden, dus ook remise. Aan bord 1 wist Henk van der Eng met zwart een gevaarlijk ogende mataanval op te zetten. Wit vond de juiste verdediging en wist te ontsnappen met eeuwig schaak. Eindstand 5-3. Bakkum verrassend (mede)koploper in de 2e klasse!

 

Winst voor Schaakclub Bakkum! (12 oktober 2017)

Schaakclub Bakkum is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen door winst op het sterke Wijker Toren uit Beverwijk. Dat was een mooie binnenkomer voor de kersverse nieuwe coach Henk van der Eng. 

Bakkum trad aan in de sterkste opstelling, terwijl bij Wijker Toren de twee sterkste schakers juist ontbraken. Aan bord 2 kwam uiteindelijk helemaal geen schaker, zodat Pim Hoff reglementair won. Aan bord 4 maakte Fons Vermeulen een fout in de opening, verloor materiaal en spoedig de partij (1-1). Aan bord 3 leek Arno Schlosser met wit naar een optisch gunstige stand af te ruilen. Echter, zwart kreeg een sterke vrij pion die uiteindelijk doorslaggevend was (1-2). Aan bord 1 speelde Henk van der Eng een degelijke partij, die in evenwicht bleef en remise was een logische gevolg (1.5-2.5). Aan bord 7 had Gren Noteboom een prima stelling opgebouwd, maar door een misrekening ging er plots een stuk verloren en dus de partij (1.5-3.5). Bakkum op grote achterstand, maar de overige borden stonden goed. Aan bord 8 speelde Jacob Bleijendaal een sterke Siciliaanse partij, die langzaamaan in zijn voordeel kwam en naar een mooie overwinning leidde (2.5-3.5). Aan bord 5 wist Peter Siekerman in een open stelling een mooie mataanval op te zetten, die niet meer te pareren was (3.5 -3.5). Het winnende punt werd uiteindelijk aan bord 6 door Han Kemperink gescoord. Met twee pionnen voorsprong was de stelling voor zijn tegenstander al onhoudbaar, maar toen pardoes in tijdnood de dame verloren ging, konden de stukken direct terug in de doos (4.5-3.5).  Een mooie opsteker voor Bakkum, dat vorig seizoen ternauwernood was ontkomen aan degradatie, maar nu het seizoen sterk is begonnen.

 

 

Henk van der Eng bekerkampioen, Arno Schlosser dubbelschaak kampioen (6 juni 2017)

In de eerste partij van de bekerfinale werd in een Engelse opening de zogeheten stone wall verdediging van tegenstander Fons Vermeulen, met zwart, door Henk van der Eng gesloopt. Fons kon daardoor de ontstane problemen niet meer oplossen en verloor. In de tweede partij kreeg Fons de klassieke Caro-Kann variant op het bord. Fons moest wel vol op de aanval spelen om de stand gelijk te trekken, maar het lukte niet beslissend voordeel te verwerven. Toen beide spelers in tijdnood kwamen offerde Fons een pion voor meer aanvalskansen. In hoge wederzijdse tijdnood ontstond, na enige foutjes over er weer een pionnen eindspel. Fons had op een moment beslissend voordeel kunnen krijgen maar hij koos een foutieve afwikkeling en verloor ook de tweede partij, hetgeen resulteerde in 2-0 verlies.

Arno Schlosser wist de "dubbel" te behalen door ook de dubbelschaak competitie te winnen. Op de laatste avond werd Gren Noteboom verslagen, nadat Gren goede kansen had gemist. Door het verlies van Fons was Arno inmiddels niet meer in te halen. In de tweede partij wist Pim Hoff nog wel Arno te verschalken in een Engelse partij, maar zijn 1e plaats kwam niet meer in gevaar. Eindstand (top 5): 1. Arno Schlosser; 2. Fons Vermeulen; 3. Henk van der Eng; 4. Han Kemperink; 5. Gren Noteboom.

 

Arno Schlosser kampioen 2017 (23 mei 2017)

In de laatste competitie ronde streden koploper Arno Schlosser en Fons Vermeulen om het kampioenschap van Schaakclub Bakkum. Arno, met wit, had voldoende aan remise. Na een rustig damegambiet kwam Arno met een dameuitval, die Fons echter niet goed pareerde. Arno zag echter de simpele kwaliteitswinst over het hoofd. In het middenspel bleef Arno de betere stelling houden, won een belangrijke centrumpion, maar drukte niet door, beseffende dat remise volstond. Na afruil bleef een remise stelling over, voldoende voor het 2e clubkampioenschap. In de strijd om de derde plaats hield Han Kemperink in een boeiend gevecht Jacob Bleijendaal op afstand. Henk van der Eng wist uiteindelijk zijn vierde plaats veilig te stellen middels een moeizame overwinning, nadat hij tegen Gren Noteboom maar liefst twee pionnen achter stond. Gren speelde een sterke opening, maar kon het niet tot winst omzetten. De gebroeders Jos en Lau Zonneveld deelden broederlijk het punt. Frank Romeijn wist niet geheel verrassend Hans Mantjes te verslaan, Romeijn speelt gewoon een sterk seizoen en behaalde een verdienstelijk top-10 positie. Bob Bakker moest zijn meerdere erkennen in de sterke Pim Hoff, en eindigde voor zijn doen op een teleurstellende 12e plaats. Eindstand (top 5): 1. Arno Schlosser; 2. Fons Vermeulen; 3. Han Kemperink; 4. Henk van der Eng; 5. Jacob Bleijendaal.

 

Houdini ontsnapping Schaakclub Bakkum (30 maart 2017)

Schaakclub Bakkum moest het in de laatste ronde opnemen tegen de kersverse kampioen Heerhugowaard, die het seizoen als een waardig kampioen wilde afsluiten. Tot genoegen van coach Bob Bakker was Bakkum echter verrassend de bovenliggende partij op deze memorabele avond. Redelijk snel werd tot remise besloten aan bord 6 en 7, door respectievelijk Pim Hoff en Gren Noteboom. Aan bord 8 kwam topscorer Jacob Bleijendaal met zwart moeizaam uit de opening. De partij kantelde echter in het voordeel van Jacob. Het eindspel was echter verraderlijk en met tempo wist wit een doorbraak te forceren naar winst.  

Aan bord 5 voerde de Arno Schlosser de druk op in een wat betere stelling. Het was manouvreren om op het juiste moment een gaatje te vinden in de zwarte Slavische defensie. Na een pionoffer overzag zwart pardoes een fataal familie schaakje, hetgeen tot een abrupt einde van de partij leidde: 2-2.  Aan bord 1 speelde Han Kemperink met wit een sterke aanvalspartij in een Siciliaanse partij. De stelling zag er kansrijk uit. Het koste beide spelers het nodige denkwerk. Zwart kwam in lichte tijdnood. Han miste helaas een sterke doorbraak. Even later werd tactische remise besloten: 2.5-2.5.

Henk van der Eng aan bord 3 maakte het voor het publiek erg spannend. Het publiek zag reeds stukwinst. Enige zetten later zag Henk het gelukkig ook en was de buit binnen. Inmiddels was de partij van Fons Vermeulen aan bord 4 naar verwachting in remise geëindigd. Bakkum dus op 4-3 voorsprong!

Alle druk op bord 2, Rob Gallenkamp, die een verdienstelijke partij speelde. Rob liet zich onnodig de kaas van het brood eten en zag zijn tegenstander met de winst er vandoor gaan. Eindstand 4-4. Bakkum moest lijdzaam afwachten wat concurrent Aris de Heer had gespeeld. Aris mocht slechts 2 bordpunten halen. Inmiddels werd de champagne ontkurkt en vierde Heerhugowaard het kampioenschap. Na 15 minuten kwam het verlossende bericht uit Purmerend: Purmerend - Aris: 6.5 - 1.5. Nu kon ook Bakkum de champagne ontkurken! Met slechts 1 bordpuntje meer dan Aris de Heer ontsnapt Bakkum aan degradatie.

Snelschaakkampioenschap 2017 (24 januari 2017)

Het was weer ongemeen spannend, tot letterlijk de laatste secondes werd er gestreden om het felbegeerde kampioenschap. Ditrmaal werd geexpirimenteerd met een nieuwe speeltijd, vier minuten + 3 seconden. Zodoende konden straal gewonnen partijen nog worden uitgespeeld, hoewel, op menig bord gingen desalnietemin prachtige stellingen ten onder, misschien enigzins bedwelmend door bier en wijn, onder het motto wijn en bier geven plezier. Na negen verhitte rondes kwam Henk als winnaar uit de bus. Dank aan Jos voor de soepele organisatie!

Ranking after Round 9:
Pos Name                 Gms    W   D   L  Score  
  1 Henk vd Eng            9       6   2   1    7,0 
  2 Arno Schlosser         9      6   1   2    6,5 
  3 Bob Bakker              9      6   0   3    6,0 
  4 Gren Nooteboom       9     5   2   2    6,0 
  5 Han Kempering         9     4   3   2    5,5  
  6 Jos Zonneveld          9     5   1   3    5,5 
  7 Frank Romeijn          9     5   1   3    5,5  
  8 Dirk Schut                9     5   0   4    5,0 
  9 Hans Mantjes           9     4   1   4    4,5  
 10 Peter Siekerrman     9     4   0   5    4,0 
 11 Fons Vermeulen       9     3   1   5    3,5  
 12 Henk Lammers        9     3   0   6    3,0  
 13 Greg Wilson            9     1   0   8    1,0  
 14 Marc Graftdijk         9     0   0   9    0,0