Dramatisch verlies Bakkum 1 tegen Castricum 2 (6 februari 2018)

Opnieuw liep Bakkum 1 tegen een onnodige nederlaag aan, ditmaal tegen Castricum 2. De avond begon direct dramatisch. Aan bord 3 gaf Arno Schlosser al in de opening een stuk weg en moest vervolgens meer tegen zichzelf schaken dan Gerard Kuijs. Arno kon de partij nog lang oprekken, maar meer dan dat zat er niet in. Topsscorer Jacob Bleijendaal was ook snel het spoor bijster na stukverlies tegen Wim Pool. Invaller Bob Bakker speelde zijn geliefde aanvalsspel tegen Ab Hoolhorst, maar moest dat ook spoedig met stukverlies bekopen en de partij. En zo stond Bakkum al heel snel tegen een 0-3 acherstand aan te kijken. Aan bord 4 schoven Pim Hoff en Piet Kuijs ogenschijnlijk rustig naar remise (0.5-3.5). Inmiddels wist Gren Noteboom een prima pot tegen Hidde Brugman tot winst om te zetten (1.5-3.5). Een blik op de overige borden bood niet veel soeps. Peter Siekerman moest vechten voor remise tegen Egbert Kooiman, terwijl Henk vd Eng en Fons Vermeulen tegen Hans Leeuwerik en Gerard van Pinxsteren minder stonden. De spannende tijdnoodfase besliste uiteindelijk de wedstrijd. Henk won na incorrect stukoffer van Hans. Fons won door net iets koelbloediger te zijn in de uitvluggerfase (3.5-3.5). De ontknoping moets dus aan bord 5 vallen bij Peter. Egbert blunderde de partij weg door incorrect torenoffer. Peter zag spoken en pakte de toren niet. Vervolgens was het pot remise, maar door black-out gaf Peter pardoes op in remise stelling! Een dramatisch einde van een avond die al dramatisch begon. Door de verrassende gelijke spelen van Vredeburg en Excelsior is Bakkum nog niet in veilige haven en zal het tenminste nog een punt moeten halen in de  twee resterende partijen tegen Excelsior en De Pion.

  

 

Schaakclub Bakkum uit bekertoernooi NHSB (30 januari 2018)

Na de bekerwinst in de voorronde tegen Aris de Heer moest Bakkum het opnemen tegen de halve finalist van vorig seizoen: Krommenie, uitkomend in de promotieklasse. Bij voorbaat op papier een kansloze missie, met gemiddeld bijna 200 rating punten verschil. De praktijk was weerbarstiger. Bakkum met Henk vd Eng, Arno Schlosser, Fons Vermeulen en Han Kemperink speelden uiterst geconcentreerd om de huid zo duur mogelijk te verkopen. Vermeulen kwam in een optisch betere stelling remise overeen. Achteraf bleek dat een terecht besluit. Henk van der Eng kwam zonder kleerscheuren uitstekend uit de opening en had kennelijk te veel ontzag voor zijn sterkere tegenstander door het remise aanbod aan te nemen. Han Kemperink kwam onder grote druk te staan en wist zijn stukken niet meer op goede velden te manouvreren en verloor. Arno Schlosser moest dus winnen, maar dat zat er niet in. Na een Engelse opening volgens het boekje kwam er uiteindelijk een theoretisch remise toreneindspel. Echter onder enorme tijdsdruk werd de simpele remisezet over het hoofd gezien, en ging het eindspel alsnog verloren. Eindstand: 3-1 voor Krommenie. Toch kan Bakkum terugkijken op een goed bekertoernooi, al eindigt het opnieuw na de eerste ronde.

  

 

 

Tatasteelchess (januari 2018):

Bij het Tatasteelchess hebben vele clubschakers meegedaan.

Hierbij de resultaten:

Vierkampen:

Henk van der Eng: 3e en 4e (4e klasse)

Arno Schlosser: 1e (5e klasse)

Peter Siekerman: 4e (5e klasse)

Pim Hoff: 1e (5e klasse)

Han Kemperink: 1e  (6e klasse)

Dirk Schut: 4e (6e klasse)

Jos Zonneveld: (2e (7e klasse)

 

Tienkampen:

Fons Vermeulen: 4e (5e klasse)

Gren Noteboom: 2e (7e klasse)

 

 

 

Snelschaakkampioenschap (23 januari 2018)

Het jaarlijkse snelschaakkampioenschap werd weer een traditioneel gooi -en smijtwerk. Ditmaal werd weer teruggevallen op het ouderwetse meedogenloze tempo van slechts 5 minuten p.p.p.p. Dat leidde weer tot bizarre taferelen.  Gewonnen stellingen gingen verloren. Verloren stellingen werden soms toch op tijd gewonnen. De koplopers deden geen centimeter voor elkaar onder. Arno, Henk en Lau scoorden er vooral lustig op los. Uiteindelijk won Arno met minimale voorsprong, doordat Lau in de laatste ronde won van Henk. Een enkele schaker hield het moordende tempo niet vol en moest voortijdig afhaken, ook om bij het Tatasteelchess toernooi de volgende dag weer fris aan de start te kunnen verschijnen, of om zijn hond op tijd uit de laten, of om zijn vrouw ontbijt op bed te brengen. Dank aan Jos Zonneveld voor de technische ondersteuning!

Na het officiele eerste gedeelte van 9 bloedige ronden was de eindstand:

Pos Naam                     Prt   W   R   V  Score   
  1 Arno Schlosser           9   7   1   1    7,5  
  2 Henk van der Eng      9   7   0   2    7,0
  3 Lau Zonneveld           9   7   0   2    7,0 
  4 Han Kemperink          9   5   1   3    5,5 
  5 Peter Siekerman        9   5   1   3    5,5
  6 Bob Bakker                9   5   0   4    5,0 
  7 Jos Zonneveld           9   5   0   4    5,0
  8 Hans Mantjes            8   3   1   4    4,5
  9 Dirk Schut                  8   3   1   4    4,5
 10 Sjoerd de Boer         8   3   0   5    4.0
 11 Greg Wilson             8   2   0   6    3,0
 12 Gijs Nooitgedacht    7   2   0   5    3,0
 13 Marc Graftdijk          8   0   0   8    1,0

 

 

Gevoelige nederlaag Schaakclub Bakkum (12 december 2017)

Onnodig liep Schaakclub Bakkum na drie overwinningen tegen een gevoelige nederlaag aan tegen Koedijk. In een sfeervolle kerstambiance begon de avond slecht na twee snelle nederlagen van Pim Hoff (bord 2) en Peter Siekerman (bord 5). Beide spelers waren in kerstsfeer en gaven schaakcadeautjes weg (0-2). Invaller Rob Gallenkamp (bord 8) verspeelde zijn hand en moest ok het punt aan zijn tegenstander laten (0-3). Henk van der Eng (bord 1) speelde een verdienstelijke remise partij tegen een sterke tegenstander (0.5-3.5). Gren Noteboom (bord 7) kreeg mooi aanvalsspel en haalde het eerste punt voor Bakkum binnen (1.5-3.5). Arno Schlosser (bord 3) moest zich erg verdedigen tegen de witte aanval. In de wat open stelling konden beide spelers op eeuwig schaak spelen, zodat tot remise werd besloten (2-4). Fons Vermeulen (bord 4) wist met een kwaliteit achter strijdend tot remise te komen (2.5-4.5). Han kemperink (bord 6) behaalde met sterk spel zijn 3e overwinning binnen voor Bakkum en is topscorer van het team. Het was te weinig om de kleine nederlaag te voorkomen. Bakkum staat nu op twee punten achter koploper De Pion. Beide teams spelen nog in de laatste ronde tegen elkaar. In januari volgt eerst nog de pittige wedstrijd tegen Castricum.

Opnieuw winst voor Schaakclub Bakkum (1 december 2017)

Uit drie wedstrijden heeft schaakclub Bakkum nu de volle winst weten te behalen. Ook tegen De Waagtoren,  een team met nogal wat sterke jeugdspelers, werd gewonnen.

Aan de borden 1 en 2 bereikten Henk van der Eng en Pim Hoff pas na ca. 40 zetten de winst. Op bord 3 speelde Peter Siekerman, omdat Arno Schlosser ontbrak, een enerverende partij, waarin hij in een gecompliceerde stelling een voor hem fatale wending overzag en verloor. Bord 4, Fons Vermeulen oefende heel goed de gehele partij zware druk uit op zijn tegenstander die zich uiteindelijk gewonnen moest geven. Gren Noteboom aan bord 5 werd in het late middenspel verrast en kon meteen opgeven. Nestor Han Kemperink op bord 6 speelde een foutloze partij en liet tegenstandster volledig kansloos. Invaller Rob Gallenkamp op bord 7 speelde een zo’n chaotische partij dat zijn tegenstander ook door ‘de bomen het bos’  niet meer zag en volkomen vertwijfeld remise aanbod.  Jacob Bleijendaal de topscorer van het team ,met 3 uit 3 wedstrijden, speelde zijn tegenstander weer eens heel mooi volledig zoek. Eindstand 5,5, - 2,5 winst.

Bekerwinst voor Schaakclub Bakkum (14 november)

Schaakclub Bakkum maakt een uitstekende start in de externe competities. Na twee overwinningen in de reguliere competitie werd ook in de voorronde van het NHSB bekertoernooi gewonnen van Aris de Heer uit Midden-Beemster. De wedstrijd begon met een wel zeer snelle uitslag. Na luttele minuten en slechts 5 zetten had Arno Schlosser aan bord 3 reeds gewonnen, nadat zijn tegenstander direct in de opening een stuk cadeau gaf. Dat was een mooie opsteker voor het team van coach Henk van de Eng, want de druk lag nu direct bij de tegenstander. Aan bord 4 wist Fons Vermeulen in een gelijkwaardige stelling met ongelijke lopers toch een gaatje te vinden in de zwarte verdediging en de volle buit binnen te halen (2-0). Hierdoor moest Aris de Heer de twee andere partijen winnen. Pim Hoff aan bord 2 stond echter overwegend, maar wist geen doorbraak te forceren. Ook de partij van Henk van der Eng aan bord 1 was in evenwicht, zodat de remise aanbiedingen werden aangenomen om de teamwinst veilig te stellen. Bakkum kan nu zijn borst natmaken voor het volgende duel tegen het sterke Krommenie begin volgend jaar, dat uitkomt in de promotieklasse.

Zie ook Aris de Heer website voor een verslag: http://www.sc-arisdeheer.nl/?p=5351 

 

Opnieuw winst voor Schaakclub Bakkum (31 oktober 2017)

Schaakclub Bakkum is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen door ook zijn tweede wedstrijd tegen promovendus Vredeburg te winnen. Bakkum, opnieuw in zijn sterkste opstelling, was op papier de sterkste, maar achter de borden moet je dat dan maar bewijzen. Aan bord 7 wist Gren Noteboom met zwart in een sterke aanval een kwaliteit te winnen, waarna de witte stelling spoedig  instortte (1-0). Aan diverse borden kwam Bakkum beter te staan, zodat de remise aanboden aan bord 3 (Arno Schlosser), aan bord 4 (Fons Vermeulen) en aan bord 5 (Peter Siekerman) werden aangenomen. Aan bord 6 zag Han Kemperink zijn Siciliaanse aanval smoren en moest ook genoegen nemen met remise. Aan bord 8 wist Jacob Bleijendaal dan toch eindelijk het lichte voordeel in het eindspel uit te buiten (4-2). Aan bord 2 ging Pim Hoff voor de winst, maar wist de weg er naar toe niet te vinden, dus ook remise. Aan bord 1 wist Henk van der Eng met zwart een gevaarlijk ogende mataanval op te zetten. Wit vond de juiste verdediging en wist te ontsnappen met eeuwig schaak. Eindstand 5-3. Bakkum verrassend (mede)koploper in de 2e klasse!

 

Winst voor Schaakclub Bakkum! (12 oktober 2017)

Schaakclub Bakkum is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen door winst op het sterke Wijker Toren uit Beverwijk. Dat was een mooie binnenkomer voor de kersverse nieuwe coach Henk van der Eng. 

Bakkum trad aan in de sterkste opstelling, terwijl bij Wijker Toren de twee sterkste schakers juist ontbraken. Aan bord 2 kwam uiteindelijk helemaal geen schaker, zodat Pim Hoff reglementair won. Aan bord 4 maakte Fons Vermeulen een fout in de opening, verloor materiaal en spoedig de partij (1-1). Aan bord 3 leek Arno Schlosser met wit naar een optisch gunstige stand af te ruilen. Echter, zwart kreeg een sterke vrij pion die uiteindelijk doorslaggevend was (1-2). Aan bord 1 speelde Henk van der Eng een degelijke partij, die in evenwicht bleef en remise was een logische gevolg (1.5-2.5). Aan bord 7 had Gren Noteboom een prima stelling opgebouwd, maar door een misrekening ging er plots een stuk verloren en dus de partij (1.5-3.5). Bakkum op grote achterstand, maar de overige borden stonden goed. Aan bord 8 speelde Jacob Bleijendaal een sterke Siciliaanse partij, die langzaamaan in zijn voordeel kwam en naar een mooie overwinning leidde (2.5-3.5). Aan bord 5 wist Peter Siekerman in een open stelling een mooie mataanval op te zetten, die niet meer te pareren was (3.5 -3.5). Het winnende punt werd uiteindelijk aan bord 6 door Han Kemperink gescoord. Met twee pionnen voorsprong was de stelling voor zijn tegenstander al onhoudbaar, maar toen pardoes in tijdnood de dame verloren ging, konden de stukken direct terug in de doos (4.5-3.5).  Een mooie opsteker voor Bakkum, dat vorig seizoen ternauwernood was ontkomen aan degradatie, maar nu het seizoen sterk is begonnen.

 

 

Henk van der Eng bekerkampioen, Arno Schlosser dubbelschaak kampioen (6 juni 2017)

In de eerste partij van de bekerfinale werd in een Engelse opening de zogeheten stone wall verdediging van tegenstander Fons Vermeulen, met zwart, door Henk van der Eng gesloopt. Fons kon daardoor de ontstane problemen niet meer oplossen en verloor. In de tweede partij kreeg Fons de klassieke Caro-Kann variant op het bord. Fons moest wel vol op de aanval spelen om de stand gelijk te trekken, maar het lukte niet beslissend voordeel te verwerven. Toen beide spelers in tijdnood kwamen offerde Fons een pion voor meer aanvalskansen. In hoge wederzijdse tijdnood ontstond, na enige foutjes over er weer een pionnen eindspel. Fons had op een moment beslissend voordeel kunnen krijgen maar hij koos een foutieve afwikkeling en verloor ook de tweede partij, hetgeen resulteerde in 2-0 verlies.

Arno Schlosser wist de "dubbel" te behalen door ook de dubbelschaak competitie te winnen. Op de laatste avond werd Gren Noteboom verslagen, nadat Gren goede kansen had gemist. Door het verlies van Fons was Arno inmiddels niet meer in te halen. In de tweede partij wist Pim Hoff nog wel Arno te verschalken in een Engelse partij, maar zijn 1e plaats kwam niet meer in gevaar. Eindstand (top 5): 1. Arno Schlosser; 2. Fons Vermeulen; 3. Henk van der Eng; 4. Han Kemperink; 5. Gren Noteboom.

 

Arno Schlosser kampioen 2017 (23 mei 2017)

In de laatste competitie ronde streden koploper Arno Schlosser en Fons Vermeulen om het kampioenschap van Schaakclub Bakkum. Arno, met wit, had voldoende aan remise. Na een rustig damegambiet kwam Arno met een dameuitval, die Fons echter niet goed pareerde. Arno zag echter de simpele kwaliteitswinst over het hoofd. In het middenspel bleef Arno de betere stelling houden, won een belangrijke centrumpion, maar drukte niet door, beseffende dat remise volstond. Na afruil bleef een remise stelling over, voldoende voor het 2e clubkampioenschap. In de strijd om de derde plaats hield Han Kemperink in een boeiend gevecht Jacob Bleijendaal op afstand. Henk van der Eng wist uiteindelijk zijn vierde plaats veilig te stellen middels een moeizame overwinning, nadat hij tegen Gren Noteboom maar liefst twee pionnen achter stond. Gren speelde een sterke opening, maar kon het niet tot winst omzetten. De gebroeders Jos en Lau Zonneveld deelden broederlijk het punt. Frank Romeijn wist niet geheel verrassend Hans Mantjes te verslaan, Romeijn speelt gewoon een sterk seizoen en behaalde een verdienstelijk top-10 positie. Bob Bakker moest zijn meerdere erkennen in de sterke Pim Hoff, en eindigde voor zijn doen op een teleurstellende 12e plaats. Eindstand (top 5): 1. Arno Schlosser; 2. Fons Vermeulen; 3. Han Kemperink; 4. Henk van der Eng; 5. Jacob Bleijendaal.

 

Houdini ontsnapping Schaakclub Bakkum (30 maart 2017)

Schaakclub Bakkum moest het in de laatste ronde opnemen tegen de kersverse kampioen Heerhugowaard, die het seizoen als een waardig kampioen wilde afsluiten. Tot genoegen van coach Bob Bakker was Bakkum echter verrassend de bovenliggende partij op deze memorabele avond. Redelijk snel werd tot remise besloten aan bord 6 en 7, door respectievelijk Pim Hoff en Gren Noteboom. Aan bord 8 kwam topscorer Jacob Bleijendaal met zwart moeizaam uit de opening. De partij kantelde echter in het voordeel van Jacob. Het eindspel was echter verraderlijk en met tempo wist wit een doorbraak te forceren naar winst.  

Aan bord 5 voerde de Arno Schlosser de druk op in een wat betere stelling. Het was manouvreren om op het juiste moment een gaatje te vinden in de zwarte Slavische defensie. Na een pionoffer overzag zwart pardoes een fataal familie schaakje, hetgeen tot een abrupt einde van de partij leidde: 2-2.  Aan bord 1 speelde Han Kemperink met wit een sterke aanvalspartij in een Siciliaanse partij. De stelling zag er kansrijk uit. Het koste beide spelers het nodige denkwerk. Zwart kwam in lichte tijdnood. Han miste helaas een sterke doorbraak. Even later werd tactische remise besloten: 2.5-2.5.

Henk van der Eng aan bord 3 maakte het voor het publiek erg spannend. Het publiek zag reeds stukwinst. Enige zetten later zag Henk het gelukkig ook en was de buit binnen. Inmiddels was de partij van Fons Vermeulen aan bord 4 naar verwachting in remise geëindigd. Bakkum dus op 4-3 voorsprong!

Alle druk op bord 2, Rob Gallenkamp, die een verdienstelijke partij speelde. Rob liet zich onnodig de kaas van het brood eten en zag zijn tegenstander met de winst er vandoor gaan. Eindstand 4-4. Bakkum moest lijdzaam afwachten wat concurrent Aris de Heer had gespeeld. Aris mocht slechts 2 bordpunten halen. Inmiddels werd de champagne ontkurkt en vierde Heerhugowaard het kampioenschap. Na 15 minuten kwam het verlossende bericht uit Purmerend: Purmerend - Aris: 6.5 - 1.5. Nu kon ook Bakkum de champagne ontkurken! Met slechts 1 bordpuntje meer dan Aris de Heer ontsnapt Bakkum aan degradatie.

Snelschaakkampioenschap 2017 (24 januari 2017)

Het was weer ongemeen spannend, tot letterlijk de laatste secondes werd er gestreden om het felbegeerde kampioenschap. Ditrmaal werd geexpirimenteerd met een nieuwe speeltijd, vier minuten + 3 seconden. Zodoende konden straal gewonnen partijen nog worden uitgespeeld, hoewel, op menig bord gingen desalnietemin prachtige stellingen ten onder, misschien enigzins bedwelmend door bier en wijn, onder het motto wijn en bier geven plezier. Na negen verhitte rondes kwam Henk als winnaar uit de bus. Dank aan Jos voor de soepele organisatie!

Ranking after Round 9:
Pos Name                 Gms    W   D   L  Score  
  1 Henk vd Eng            9       6   2   1    7,0 
  2 Arno Schlosser         9      6   1   2    6,5 
  3 Bob Bakker              9      6   0   3    6,0 
  4 Gren Nooteboom       9     5   2   2    6,0 
  5 Han Kempering         9     4   3   2    5,5  
  6 Jos Zonneveld          9     5   1   3    5,5 
  7 Frank Romeijn          9     5   1   3    5,5  
  8 Dirk Schut                9     5   0   4    5,0 
  9 Hans Mantjes           9     4   1   4    4,5  
 10 Peter Siekerrman     9     4   0   5    4,0 
 11 Fons Vermeulen       9     3   1   5    3,5  
 12 Henk Lammers        9     3   0   6    3,0  
 13 Greg Wilson            9     1   0   8    1,0  
 14 Marc Graftdijk         9     0   0   9    0,0