15e BALC-toernooi i.v.m. COVID19 uitgesteld naar 2021.

 

14e BALC-toernooi: zondag 17 november 2019

Het 14de BALC schaaktoernooi bij Zoomers.

Deze 17de november is bijna een te mooie dag om te schaken. De zon en weinig wind nodigen wel uit met de fiets naar strandpaviljoen Zoomers te rijden. “En dat is wel eens anders geweest”, merkt Bert Hollander op.

Bob memoreerde vooraf dat we al weer 14 keer gebruik maken van locaties, Albatros, Jutter en Zoomers die Jos Bijl in het verleden en dochter Corine nu beschikbaar stellen voor dit toernooi. Een prachtige ruimte, uitzicht op zee, eigen bar en bediening alleen ten behoeve van de deelnemers. Een uniek toernooi voor schakers uit de gemeente Castricum of er door een vereniging mee verbonden, gesponsord door de schaakclubs zelf.

Vier en veertig deelnemers nemen in zes groepen, twee van acht en één van zeven, de schaakbijl tegen elkaar op. In alle vriendelijkheid, maar toch. Het format, waarbij invullen van uitslagen en kijken wie de volgende tegenstander is zijn ingecalculeerd, werkt ook vandaag. Even een loopje, contact maken, plek zoeken of eerst nog even een hap of drankje, geven dit evenement een eigen karakter.

De wereld winkel prijzen worden goed over de deelnemende verenigingen verdeeld, al scoren de schakers van schaakvereniging Castricum dit jaar in verhouding minder, ondanks Thomas Broek die ook nu weer in groep A wint. En ondanks dat Leon Klein Schiphorst zegt dat bij de Gevallen Koning de koningen wel erg gemakkelijk vallen, wint Harry Hageman groep D en wordt Paul Toby in F tweede. Een verassende winnaar is Hidde Ebels, die met een lagere rating in groep C met drie uit drie begint en sterk op vijf en een half uit komt. Spannend is het in groep F. Marlies Sturk en de te laag in gedeelde Samer Arayes eindigen uiteindelijk gelijk. Nieuwkomer Eric Breedveld, speler in de zaterdag competitie voor Bakkum, wint overtuigend groep B. En Lau Zonneveld zegt dat hij tot zijn eigen verassing wint. Een sterk toernooi speelt Maarten Froma in groep A, als laagst rating geplaatste. Hij wordt vierde met een punt minder dan Heleen van Arkel, die we voor het laatst in Bakkum aan Zee aan het bord zullen zien.

Al met al een mooie schaakmiddag. Op naar de vijftiende editie.

Eindstanden eerst drie.

 

Groep A: 

1.Thomas Broek, sv. Castricum           6                                                                     

2 Luc Jansen, Vredeburg                     5                                                                     

3 Heleen van Arkel, zonder club          4 ½

 

Groep B:      

1 Eric Breedveld, sc. Bakkum               5 ½

2 Piet van Wonderen, sv. Castricum     4                                                                     

3 Piet Kuijs, sv. Castricum                     3 ½

 

Groep C:

1 Hidde Ebels, Vredeburg                    5 ½

2 Arno Schlosser, sc. Bakkum             4 ½

3 Peter Siekerman, sc. Bakkum           3 ½

 

Groep D: 

1 Harry Hageman, Gevallen Koning       4 ½

2 Iede Boorsma, sen. Castricum            4                                                                     

3 Han Duinker, sv. Castricum                 3

 

Groep E:         

1 Lau Zonneveld, sc. Bakkum                5                                                                     

2 Dick Aafjes, Vredeburg                        4                                                                     

3 Rob Gallenkamp, sc. Bakkum             4

 

Groep F:

1 Samer Alrayes, Vredeburg                   5 ½

2 Marlies Sturk, Vredeburg                     5 ½

3 Paul Toby, Gevallen Koning                 4 ½

 

Han Kemperink

 

 Winnaar Groep B: Eric Breedveld

 

13e BALC-toernooi weer zeer geslaagd (18 november 2018)

Afgelopen zondag werd bij strandpaviljoen Zoomers voor de dertiende (!) keer het jaarlijkse BALC-schaaktoernooi gespeeld. BALC staat uiteraard voor de beginletters van onze 4 deelgemeentes, en de organiserende schaakverenigingen zijn: ‘Bakkum’, ‘de Gevallen Koning uit Akersloot, ‘Vredeburg’ uit Limmen en ‘Castricum’.

Dit snelschaaktoernooi kende een ongekend grote opkomst: maar liefst bijna 50 schakers maakten, al of niet met partners, de tocht naar het zonnige strand. Er werden 7 ronden gespeeld van ruim 20 minuten per partij, dus op zo’n zondagmiddag is er dan voldoende tijd voor nu en dan een kopje thee en vrolijk gekout.

De ambiance leent zich daar natuurlijk ook voortreffelijk voor, want waar elders kun je schaken met zicht op de rollende branding, dollende honden in het zand en kleumende wandelaars, terwijl er geschaakt wordt naast een zacht snorrende open haard met een consumptie onder handbereik?

Zoals altijd was de stemming zeer geanimeerd: hoe later op de middag, dus ook hoe meer kopjes thee, hoe luider werden de vreugde kreten bij een gewonnen partij, en hoe luider ook de teleurstellingsuitingen als het niet zo goed ging. Zo’n uiting is echter snel voorbij, want vrijwel alle schakers vinden op een middag als deze een leuke, spannende partij spelen belangrijker dan het resultaat.

Vanaf de eerste maal dat het toernooi gespeeld werd, worden de door de clubs beschikbaar gestelde prijzen aangeschaft bij “de Wereldwinkel”. Ook deze keer was de prijzentafel weer gevuld met een prachtige selectie cadeaus uit de hele wereld. Omdat er één prijsje was op ongeveer elke twee schakers, ging de helft van de deelnemers met iets moois naar huis!

Thomas Broek van ‘Castricum’ was dit maal de sterkste, en kreeg de wisselprijs: een heel mooi houten beeld van een Afrikaanse ‘Denker’.

Een ieder, en vooral degenen die nog even bleven ‘nazitten’, was het er wel mee eens:

Volgend jaar weer!

 

 

Schaaktoernooi BALC voor de 13de keer bij paviljoen Zoomers op 18-11-2018

Het was een mooie schaakmiddag bij Zoomers. Al mag je dat als medeorganisator niet zeggen. Buiten helder zonnig en fris en binnen, in deze prachtige locatie, is de thermostaat op 20 graden gezet, al gaat die in de loop van de middag wel oplopen. 47 deelnemers, ongekend in de 12 jarige geschiedenis. Nieuwe inwoners, nieuwe gezichten, Luc Janssen en Samer ALvayes van Vredeburg en Hans Broenink, potentieel nieuw lid volgend seizoen, alle drie met een schaakverleden.

Zes groepen dit keer en zeven partijen van 12 minuten p.p.p.p. en 5 seconden per zet extra. De opzet is elk jaar dezelfde. Ieder vult na de partij de score in en kijkt daarna tegen wie hij/zij de volgende partij speelt. Tijd voor een praatje, een drankje, lekker losjes en dan weer voluit voor de volgende uitdaging.

Twee tips van deelnemers Gerard van der Schaaf en Hidde Ebels.

In schaakpartijen van Frank Sluiters voeren Bob of Han de zetten van hem uit. Direct in werking getreden en werkt naar ieders genoegen.

Bij de volgende editie legt Han de Fide regel uit aangaande het niet opheffen van schaak. Een eenduidige interpretatie is belangrijk. Het scheelt Hidde een punt anders had hij 7 uit 7.

Uit hun schaakslof schieten Piet de Wildt, Sandra Hollander, Hidde Ebels en Thomas Broek met 6 uit 7. In de B groep van 7 schakers zijn er drie winnaars. Frank Romeijn die klaagde dat hij altijd drie of vier wordt en nooit iets wint wordt eerste. De sterkste schakers van Vredeburg en sv. Castricum kunnen Thomas Broek ook dit keer niet van de overwinning afhouden.

Bob sluit de middag af met de ludieke uitreiking van de prijsjes gekocht in de wereldwinkel.

Niet ieder wint maar er zijn eigenlijk geen verliezers.

Dank schaakclubs voor de sponsoring en dank aan alle schakers voor de ontspannen en gezellige sfeer deze middag.                                                                                                                                                                                                        Bob Bakker en Han Kemperink.

De eerste drie per groep.

Groep A:         Thomas Broek 6, Bert van Oudvorst 5 ½, Bert Hollander 3 ½,

Heleen van Arkel 3 ½.

Groep B:         Gerard Kuijs 4, Fons Vermeulen 4, Hans Leeuwerik 4.

Groep C:         Sandra Hollander 6, Hidde Ebels 6, Ide Boorsma 4 ½.

Groep D:         Frank Romeijn 5, Dick Aafjes 4 ½, Robin Rommel 4 ½.

Groep E:          Boor Fekkes 5 ½, Samer Alvayes 5, Leon Klein Schiphorst 3 ½, Dirk Schut 3 ½,

                        Pieter Dijker 3 ½.

Groep F:          Piet de Wildt 6, Flip van Aalzum 5, Gijs Pouw 5.